Bodza
2008.05.25. 14:36
Bodzaszörp készítése:
Amaltheia ötletétől felspanolva kedvet kaptam a bodzaszörp készítésére. Neten néztem, nagyon sokféle receptet találtam, de úgy látszik az első recept be is vált:-) Én csak a fele adagot készítettem, egyrészt próbaképp, másrészt nem volt ekkora bödönöm, amekkorába a 6 liter vizet, a hozzávalókkal kényelmesen bele tudtam volna gyömöszölni:-) A két kiló cukorral is finom édeskés és a citromoktól, citromsavtól üdítően savanykás lett.
Jó főzicskézést kívánok!!
Mi van a bodzavirágban?
|
A virág (gyógynövény-nevén: Sambuci flos) flavonodiokat (rutin, kvercetin, sambucin), szaponinokat, illóolajat és nyálkaanyagokat tartalmaz. A szárított virágból készített tea izzasztó és vizelethajtó, enyhe nyugtató hatású. (Isteni finom!) A virágokat száraz időben kell szedni, a teljes nyílás előtt, amikor a bogernyő szélső virágai már kinyíltak, de a középsők még bimbós állapotban vannak. Laza rétegben, kocsánnyal felfelé állítva szárítsuk, majd kézzel morzsoljuk le a virágokat. A virágdrog tárolására a papírral bélelt dobozok alkalmasak.
|
Ne keverjük a bodzákat! |
A bodzaszörp csak a fekete bodza (Sambucus nigra) virágzatából készülhet. Ezt azért fontos tudni, mert Magyarországon több bodzafaj él vadon. A ritkán előforduló fürtös bodza (Sambucus racemosa) virága nem alkalmas szörpnek, termése pedig pirosas, így könnyen elkülöníthető a fekete bogyójú fekete bodzától. Gyakori növény viszont a MÉRGEZŐ gyalogbodza (Sambucus ebulus), amelynek szintén fekete a termése, és virága is a fekete bodzához hasonlító lapos, fehér ernyő. A legfontosabb különbség a fekete bodza és gyalogbodza között az, hogy míg az ehető fekete bodza fás szárú bokorrá nő, addig a mérgező gyalogbodza lágy szárú növény.
A fekete bodza május közepétől 3-4 héten át virágzik. |
Lássuk a hozzávalókat:
- 20 nagyobb bodzavirágzat
- 4 kg cukor
- 6 liter víz
- 5 db citrom
- 10 dkg citromsav
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer)
Álljon itt pár jótanács a készítéshez:
Bodzavirágok gyűjtésekor a teljesen kinyílt virágtányérokat keressük. A virágzati szárat alaposan vegyük szemügyre: ha tetvektől feketéllő darabokat találunk, inkább álljunk odébb és keressünk egy egészséges bokrot. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben.
Ha összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés. Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják.
Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amibe keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék 1/2 kg cukrot karamellizáljunk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze és együtt forraljuk fel.
Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ha azt szeretnénk, hogy megérje a nyarat (esetleg a telet), akkor dugjunk el belőle egy üveggel. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.
(Forrás:http://www.edenkert.hu/cikkek/gyumolcs/bodzaszorp-egesz-evben/)
|