Cseresznyevirág...
2008.07.22. 21:32
Cseresznyevirág...
Igaz most nem tavasz van, de ihletet kaptam a cseresznyevirágtól...:-) Idén áprilisban fényképeztem valami szépséges rózsaszín labdacsot...sejtésem sem volt mi is az...most megtaláltam:-)
Kansan -japáncseresznye egyik fajtája, díszfa
(2008. április, saját fotó)
Japánban értékelik a tavaszt: a cseresznye virágzását egyhetes ünnepség övezi. Ilyenkor az emberek csak ülnek a fa alatt és gyönyörködnek. Megmutatjuk, pontosan miben!
A japánok tudnak élni! Áprilisban egyhetes szabadsággal ünneplik a tavaszt és kedvenc viráguk, a cseresznyefa (japánul: sakura) virágzását. Ünnepük a Hanami, virágnézést jelent, amikor is az emberek tömegesen mennek ki a szabadba, hogy a cseresznyefák alatt ünnepeljék a virágzást. Kiülnek a virágzó fák alá és gyönyörködnek a szépségükben. A cseresznyevirágzás az országon belül délről észak felé egyre később kezdődik, így az egyes városokban kis eltéréssel követik egymást az ünnepek. Azért, hogy senki ne maradjon le az eseményről, a televízió helyi időjárás-jelentései előre közlik a virágnyílás várható idejét.
A Hanami hagyománya a VIII. századig vezethető vissza, amikor még csak az arisztokrácia köreiben voltak népszerűek a virágnéző-ünnepségek, s csak a XVI. században terjedt el a szokás Japán minden társadalmi rétegében.
Európában is virágzik a cseresznye
Nem is kell nagyon messzire utaznunk ahhoz, hogy mi is részt vehessünk hasonló ünnepségen. Burgenlandban szintén régi hagyományai vannak a cseresznyevirágzásnak. Akinek ez is távolinak tűnik Budapesten, a Kertészeti Egyetem budai arborétumában vagy a Füvészkertben is talál néhány cseresznyepéldányt.
A japáncseresznye (Cerasus serrulata) a közönséges cseresznyéhez hasonló igényű díszfa. Virágzása idején az ágak nem is látszanak a tömött virágcsomóktól. Legkedveltebb fajtája a rózsaszín szirmú `Kansan`. Április végén vagy május elején virágzik. Kerti szoliterként, de akár kisforgalmú utcák sorfájaként is ültethetjük. A nemesített változatok virága steril, termést sem hoz, ami szemetelhetné az utcát. A fa leveleit néha szárítva, teaként hasznosítják. A növény összes része tartalmaz kis mennyiségű hidrogén-cianidot, amely - bár az emberre ilyen mennyiségben nem veszélyes - kesernyés ízt kölcsönöz neki.
(saját fotó, 2008. áprl.)
|
|